Den dovnes bidrag til Verdensmålene

FN giver på deres hjemmeside om verdensmålene en vejledning til dovne personer, omkring hvordan de kan bidrage til opfyldelsen af verdensmålene.

Det følgende er en uautoriseret oversættelse udarbejdet af formanden for Lokal Agenda 21 i Gladsaxe, Kim Christiansen. Den originale tekst kan ses her
https://www.un.org/sustainabledevelopment/takeaction/.

Vi takker FN for inspirationen.

Den dovnes guide til at frelse verden

Slut med ekstrem fattigdom. Bekæmp ulighed og uretfærdighed. Løs klimakrisen.

Hallo! Verdensmålene er vigtige mål for en forandring af verden, som kræver samarbejde mellem regeringer, internationale organisationer og virksomhedsledere. Det synes umuligt for den almindelige borger at bidrage. Skal du bare give op?

Nej! Forandringerne starter med dig selv. Helt seriøst. Enhver verdensborger – selv de mest ligeglade og dovne iblandt os – er en del af løsningen. Heldigvis er der nogle meget nemme muligheder for at ændre vores daglige rutiner, så vi sammen kan gøre en stor forskel.

Fra sofaen

1. Sæt al din elektronik og elektriske apparater til en strømskinne, så du kan slukke for det hele på en gang, når de ikke er i brug.

2. Sig nej til udskrifter fra banken og betal alle regninger elektronisk på computer eller telefon. Uden brug af papir, kan vi undgå at rydde skovene.

3. Del – det er ikke nok kun at ”like”! Hvis du ser et interessant opslag om kvinders rettigheder eller om klimakrisen, så del den med andre personer i dine netværk.

4. Sig din mening! Opfordr dine lokale politikere og embedspersoner til at engagere sig i aktiviteter, som ikke skader mennesker og miljø. Du kan også sige offentligt, at du støtter Klimaaftalen fra Paris 2015. Og få dit land og din kommune til at arbejde for at opfylde aftalen.

5. Lad være med at printe! Hvis du ser noget online, som du skal huske, så skriv et par stikord og en henvisning i en notesbog. Eller endnu bedre lav en digital note og spar papir.

6. Sluk lyset! TV og computerskærme giver en hyggelig belysning, så sluk lys som ikke behøves.

7. Kig på nettet og vælg leverandører, som er kendt for en bæredygtig adfærd og som ikke skader miljøet.

8. Rapporter om digitale bøller! Hvis du ser truende eller chikanerende opslag, sørg for at udstille personen
.
9. Vær godt orienteret! Følg de lokale medier, men også verdensmålene globalt på FN’s hjemmeside eller sociale medier under @Global GoalsUN.

10. Del dine erfaringer med at arbejde med verdensmålene ved at bruge #globalgoals på de sociale medier.

11. Oveni ovenstående! Betal for dine CO2-emissioner. Du kan beregne dem på Climate Neutral Now. På den måde kan du hjælpe til at vi globalt reducerer emissionerne hurtige.

I hjemmet

1. Lufttøring. Lad dit hår og dit tøj tørre naturligt og ikke ved brug af en maskine. Og husk at fylde vaskemaskinen helt, når du vasker.

2. Tag korte brusebade. Et karbad kræver meget mere vand end 5-10 minutters brusebad. Og sluk for vandet, mens du vasker hår og krop.

3. Spis mindre kød, fjerkræ og fisk. Det kræver flere ressourcer at producere kød end planter.

4. Nedfrys madrester, som du ikke kan spise, før de fordærver. Det kan også gøres med take-away eller bestilt mad. Det sparer både på madressourcer og økonomi.

5. Komposter – bioaffald fra køkkenet kan komposteres og dermed holdes næringsstoffer i kredsløb. Ordentlig kompostering reducerer også udledning af drivhusgasser i forhold til forbrænding af bioaffaldet.

6. Genanvendelse af papir, plast, glas og metal reducerer mængden af affald, som forbrændes, og brugen af primære ressourcer.

7. Køb fødevarer, som ikke er overemballeret.

8. Undgå at forvarme ovnen med mindre det er strengt nødvendigt. Maden kan varme op sammen med ovnen.

9. Isoler lufthuller ved vinduer og døre, så du reducerer varmespild.

10. Juster termostater til den aktuelle årstid.

11. Udskift gamle hvidevarer og andet elektrisk udstyr med mere energieffektive modeller, når de er mere end 10-15 år gamle. Så sparer du på el-forbruget.
12. Brug tæpper og gulvtæpper – de hjælper med at holde på varmen.

13. Skyl ikke bestik og tallerkener før du vasker dem i opvaskemaskinen.

14. Vælg miljøvenllige bleer fx i bomuld, som kan bruges flere gange, eller vælg mere bæredygtige engangsbleer. Kig efter miljømærket.

15. Ryd sne manuelt. Undgå brug af maskinel sneryder og få noget motion.

16. Brug tændstikker. De kræver ikke fossile brændstoffer, som en lighter gør.

Udenfor hjemmet

1. Køb lokalt. Ved at bruge lokale butikker støtter du den lokale beskæftigelse og transportmængden nedbringes.

2. Køb smart. Planlægning jeres måltider, brug indkøbslister og undgå impulsindkøb. Lad dig ikke friste af smart markedsføring, som lokker til at købe mere, end du har brug for. Storkøb er ikke billigere, hvis det meste smides væk, fordi det ikke kunne holde.

3. Køb skæve frugter og grøntsager. Mange frugter og grøntsager kasseres, fordi de ikke ser rigtige ud. Spørg efter kasserede, men friske frugter og grøntsager!

4. Hvis du bestiller fisk på en restaurant, så husk at spørge efter bæredygtige fisk. Lad din omgangskreds vide, at du kun køber bæredygtige fisk.

5. Køb kun bæredygtige fisk og skaldyr. Der er hjælp at hente – se fx her.

6. Tag cyklen eller offentlig transport. Eller gå. Brug kun bilen, når den kan fyldes op med andre.

7. Brug genbrugskopper til kaffe eller te og vandbeholdere, som kan genpåfyldes.

8. Husk genbrugsposen til indkøb. Undgå at bruge engangsposer i plast. Brug muleposer.

9. Brug færre servietter. Du behøver ikke en hel stak, når du køber færdigmad med hjem.

10. Køb genbrugsting. De allermest nye er ikke nødvendigvis det bedste eller det mest holdbare. Køb ind i genbrugsbutikker.

11. Vedligehold din bil. En godt vedligeholdt bil forurener mindre.

12. Giv tøj og andre ting, du ikke bruger, til genbrug. Tøj, bøger og møbler kan få et nyt liv hos andre.

13. Brug vaccinering forebyggende. Det reducerer presset på sundhedssystemet.

14. Brug din stemmeret. Og snak med de valgte politikere også mellem valgene.

På arbejdet

1. Hvis du har frugt eller snack til overs, så spørg om andre vil have den – før du smider den ud.

2. Har alle på arbejdspladsen en sundhedsordning? Tjek dine rettigheder. Bekæmp ulighed.

3. Vejled unge mennesker. Det er tankevækkende, inspirerende og effektivt at hjælpe andre til en bedre fremtid.

4. Kvinder tjener 10-30 % mindre end mænd for det samme arbejde. Det sker også i Danmark. Lad alle vide, at du støtter lige løn for det samme arbejde.

5. 4 milliarder mennesker mangler sanitære forhold. Støt deres ret til rindende vand og toilet.

6. Vær med til at sikre, at din arbejdsplads bruger energieffektive opvarmnings- og kølesystemer. Og at termostaten indstilles efter årstiden.

7. Vær oplyst. Læs om vilkår på arbejdspladser rundt omkring i verden og forskellig virksomhedspraksis. Diskuter med dine kolleger.

8. Sørger din arbejdsplads for en ren og robust infrastruktur. Kun på den måde kan vi sikre godt arbejdsmiljø og ydre miljø.

9. Tal imod enhver form for diskrimination på din arbejdsplads. Alle er lige uanset køn, race, sexuel orientering, social baggrund og fysiske evner.

10. Tag cykel eller offentlig transport til arbejde. Og gå. Spar bilen til transport af grupper.

11. Vær med til at organisere en uge på arbejdet, hvor I lever så bæredygtigt som muligt. Mindst en uge. Du kan finde mere information på engelsk her. Eller på dansk her.

12. Vær aktiv i tale og handling. Pres din arbejdssgiver og dine lokalpolitikere til at bakke op om Paris-aftalen og verdensmålene.

13. Husk at meget af det plastaffald, som vi skaber i hverdagen, ender op i havene.

14. Undersøg forholdene på din arbejdsplads. Kildesorter I jeres affald? Køber I ind fra økologisk uansvarlige leverandører?

15. Kend dine rettigheder. Vejen til lighed og retfærdighed går gennem god viden om dine rettigheder.

16. Samfundsansvar tæller. Støt at din arbejdsplads samarbejder med lokalsamfundet og civilsamfundsorganisationer – fx Lokal Agenda 21 i Gladsaxe.

 

Opdateret juli 2018