Mosteri

Lån et mosteri – pres din egen æblesaft

Hvert år bugner haver og villaveje i Gladsaxe af æbler og pærer – og måske kender du det: Du når slet ikke at få dem brugt. Heldigvis kan du nemt lave din egen æblemost! Foreningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe stiller frugtmølle, frugtpresse og tilbehør gratis til rådighed for borgere i kommunen.

Udstyret lånes kvit og frit – men på eget ansvar, og det er vigtigt, at det afleveres rengjort og til tiden.

Hvad indeholder et mosteri?

Et “mosteri” består af:

  • Frugtmølle til findeling af frugten
  • Frugtpresse (12 eller 20 liter)
  • Presseposer, stander og nødvendigt tilbehør

Udstyret er tungt og fylder en del – så medbring gerne bil ved afhentning.

Sådan låner du

  1. Se udlånskalenderne og ledige perioder her:
    👉 ggglx.dk/udlaan

  2. Book ved at skrive til:
    📧 frchba@gladsaxe.dk

Lån er typisk af én uges varighed. Udstyret skal hentes og afleveres på det aftalte tidspunkt.

Udlevering og aflevering

Udstyret afhentes og returneres i stueetagen på:
📍 Gladsaxe Hovedbibliotek, Søborg Hovedgade 220, 2860 Søborg

  • Udlevering: Torsdage kl. 16.30–17.00
  • Aflevering: Torsdage kl. 17.00–17.30 (ugen efter)

Aflevering uden for dette tidsrum kræver forudgående aftale. Vær opmærksom på, at frivillige står for udlevering og ikke kan blive efter tidspunktet.

Lånevilkår og ansvar

Ved at låne et mosteri fra Lokal Agenda 21 i Gladsaxe accepterer du uden forbehold de gældende vilkår, som beskrevet her på siden.

Du forpligter dig til at:

  • Behandle udstyret forsvarligt og kun bruge det som anvist
  • Aflevere alt udstyr rengjort, samlet og til tiden
  • Sørge for, at presseposen er vasket og tør
  • Undgå skader – din egen indboforsikring dækker, hvis udstyret ødelægges ved forkert brug
  • Ved manglende eller utilstrækkelig rengøring samt udeblivelse fra aflevering uden gyldig grund eller forudgående dialog opkræves 500 kr.

Ved skader eller forsinkelser: 📧 Skriv straks til frchba@gladsaxe.dk

Vejledning til brug af mosteri

Før brug

  • Tjek at alt er rent og komplet
  • Fastgør frugtmøllen og pressen på den medfølgende stander
  • Undgå vand på pressens gevind – det fjerner smørelse og kan forringe mosten

Klargøring af frugt

  • Skyl frugten og skær den i kvarte
  • Fjern rådne eller dårlige pletter – kernehuset må gerne blive
  • Brug kun æble- og pærelignende frugter (ikke stenfrugter)

Brug af frugtmølle

  • Beklæd en spand med en pressepose og placér den under møllen
  • Brug den medfølgende skubber forsigtigt
  • Fyld ikke mere end én spand ad gangen

Brug af frugtpresse

  • Læg presseposen med findelt frugt i pressekurven
  • Fold posen ind over sig selv og læg presseskiven ovenpå
  • Drej tværstangen for at presse saften ud
  • Tøm posen og sorter resterne som madaffald

Efter brug

  • Rengør alle dele grundigt
  • Vask pressepose i vaskemaskine (60 °C) og lad den tørre
  • Tør træ- og metaldele af – ingen vand på gevind
  • Saml alt og aflever udstyret tørt og klar til brug

Opbevaring af most

Frisk most kan drikkes med det samme – eller gemmes på flere måder:

  • Fryses ned i egnede dunke, flasker eller i en plastikpose placeret i en juice- eller mælkekarton (kan nemt stables i fryseren uden spildplads)
  • Pasteuriseres i flasker i vandbad (80 °C i 5–10 min)
  • Konserveres med Atamon i varme, rene flasker

Tilsæt evt. lidt citronsaft for at bevare farven – smagen er god uanset.

Scroll to Top